REBOA – En kort uppdatering

Under gårdagen var jag på en kul och lärorik REBOA-kurs på Karolinska och känslan efter den var att vi i Sverige inte är redo att rulla ut den röda REBOA-mattan riktigt än. Speciellt inte på akutrummet. REBOA på akutrummet görs inte ens på KS och på traumakirurgerna lät det inte aktuellt heller.

Det vi i nuläget kan göra är att sätta en artärnål i a. femoralis communis för att underlätta ev inläggning av REBOA på op. Det vi också ska göra är såklart att träna på att sätta nålar ultraljudslett och träna på seldingerteknik.

3d60c5282ab37c24a2a60457d8bdb974

I framtiden tror jag att enda lösningen är att det är akutläkare som sätter REBOA, det är ju i förlängningen vi som kommer bemanna akutmottagningarna dygnet runt och leverera livräddande insatser innan andra jourer har inställt sig.

I mars gjorde Scott Weinegart en podcast på Emcrit om den nya smalare och enklare REBOA-katetern ER REBOA som är godkänd av FDA i USA men ännu inte finns i Europa. Håll ögonen öppna, när den kommer så är vi kanske ett steg närmre att  REBOA i Sverige kommer att spridas från OP till akutrummet och från kirurger/narkosläkare till akutläkare.

Har du någon egen erfarenhet av REBOA eller några reflektioner? Dela gärna med dig!

5 reaktioner på ”REBOA – En kort uppdatering

  1. Tal Hörer juni 25, 2016 / 9:51 f m

    Hej

    I Örebro (USÖ) har vi gjort REBOA i många år nu och har REBOA kit på AKM. Vi har workshops for träning av REBOA (både på ST nivå och specialistnivå). Vi använder idag avancerad REBOA metoder (partial REBOA pREBOA mm) och andra metod för blödningskontroll. Ni kan se mer info på http://www.jevtm.com

    Inte bara workshops, det första sympsoium i världen om REBOA (EVTM sympsoium) ska ske i Örebro feb 2017. Alla som håller på med REBOA i världen kommer! Så, gå in på sijten http://www.jevtm.com under sympsoium……)
    Där ska ni få höra om pREBOA (publicerad första fall i världen 2016 och nu kom några till), ABOTrauma regitry och AORTA studier resultat, military REBOA samt Transfer REBOA mm….

    Välkomna….
    Tal
    Örebro

    Gilla

    • jonaswillmer juni 25, 2016 / 10:06 f m

      Hej Tal, jo Örebro har ju varit ledande i flera år i Sverige när det gäller REBOA och låter spännande med världens första symposium!

      Gilla

      • tal juli 2, 2016 / 11:04 f m

        hej

        vi vill ha mer samarbete med alla som är intresserad. mycket nytt ( transfer REBOA, Partial reboa) inom EVTM.

        hoppas mer vill samarbeta med oss.
        ses på EVTM symposiumet
        tal

        Gilla

  2. Stephan Filipowski oktober 10, 2016 / 2:00 e m

    Hej!
    I Uppsala på Akademiska försöker jag väcka intresse till REBOA. Jag tycker att det kan vara ett utmärkt och mycket kvalificerad verktyg till även narkosläkare och kan skaffa ett område där narkosläkare/helikopterläkare, traumakirurg och kärlkirurg/interventionist kan samarbeta tajt! Hoppas verkligen att kunna vara med på EVTM symposiumet i februari
    Stephan

    Gilla

    • jonaswillmer oktober 10, 2016 / 2:16 e m

      Vad kul! Glöm inte att akutläkarna också behöver känna till metoden och helst även kunna utföra det. Särskilt om vi ser på lite längre sikt. Jag gör själv ST i akutsjukvård på Akademiska och har redan gått en introkurs på KS så jag är gärna med och väcker intresset i Uppsala.

      Gilla

Lämna en kommentar