EM:RAP – Anafylaxi

Det här inlägget är ett referat av det bästa podcastavsnitt jag hört om anafylaxi. Reuben Strayer går metotiskt och extremt tydligt igenom handläggningen vid anafylaxi i Maj månads avsnitt av EM:RAP, den största och bästa medicinska podcasten som finns. Det här är första inlägget av vad som kommer bli ett stående inslag där jag refererar ett intressant avsnitt från EM:RAP. Och för er som undrar så har jag fått Mel Herberts tillstånd.

Sommaren som var måste varit den värsta getingsommaren jag någonsin varit med om och jag har tagit hand om getingstuckna i parti och minut på akuten så då passar det bra med en genomgång av det farligaste med getingstick; anafylaxi.

Take home message: Tveka inte att ge adrenalin om patienten har problem med luftväg, andning eller cirkulation. Lätt att komma ihåg med minnesramsan: problem med ABC ge E (epinephrine)

XPLsri1464122352
E = Epinephrine = adrenalin

En allergisk reaktion är bara farlig om den involverar luftvägarna, andningen eller cirkulationen. Utslag och buksmärta är ingen anledning att ge adrenalin.

Hur vet du om luftvägen är hotad? 4 viktiga varningssymptom!

  • Förändrad röst.
  • Stridor.
  • Patienten klarar inte ta hand om sina sekretioner.
  • ”Airway posturing”

För en detaljerad förklaring av dessa begrepp lyssna på emrapavsnittet eller läs shownotes.

Vad är då det viktigaste att göra vid anafylaxi? Säkra luftvägarna! Följ ditt ABC! Börja med att ge 0,5 mg adrenalin IM och se samtidigt till att en nål sätts. Om du inte får någon effekt på din första dos adrenalin inom några minuter så tycker Reuben Strayer att du ska ge en dos 0,5 mg IM till och förbereda  ett ”Dirty epi drip” att hänga samtidigt. Glöm inte att markera upp droppet noga! Ge inte adrenalininjektioner IV! Risken är för stor att något går snett!

När adrenalinet gett effekt kan du i lugn och ro klassificera den anafylaktiska reaktionen och dokumentera i journalen. Glöm inte heller ta s-tryptas ( helst 1-3 h efter symptomdebut).

Kan du släppa hem patienten när det värsta lagt sig? Inte utan en epipen och instruktioner hur hen använder den! Se till att patienten följs upp hos en allergolog. Bifasisk reaktion är väldigt ovanligt och en kliniskt signifikant reaktion uppträder bara hos hos 0,18-2,7% av patienterna. Reaktionen kan komma så tidigt som efter 1 timme och så sent som efter en vecka och steroider verkar inte ha någon större effekt om ens någon.

Om du vill ha ett svenskt perspektiv så rekommenderar jag denna artikel i läkartidningen från april 2016 som i stort sett har samma budskap som Reuben Strayer. Ge 0,3-0,5 mg adrenalin IM vid minsta misstanke om anafylaxi! Dock inte samma fokus på ABC utan de rekommenderar att man ger adrenalin även vid anafylaktisk reaktion som inte involverar ABC.

Om du känner att du vill fördjupa dig ytterligare så gjorde EM Cases gjorde tidigare i år ett utmärkt och heltäckande avsnitt .

4 reaktioner på ”EM:RAP – Anafylaxi

  1. Johan Olsson oktober 19, 2016 / 7:45 e m

    Bra inlägg – ständigt aktuellt ämne! Som ytterligare bevis för att kortikosteroider har en högst marginell effekt vid anafylaxi: http://dx.doi.org/10.1016/j.annemergmed.2015.03.003 Notera för övrigt det vilda i att endast knappt 50% av patienterna i detta retrospektiva material fick kortison! Vilken svensk akutmottagning vågar avstå kortison i hälften av fallen?

    Gilla

    • jonaswillmer oktober 19, 2016 / 8:13 e m

      Tack! Jätteintressant artikel med resultat helt klart i linje med det jag läst tidigare. Tyvärr verkar ju inte skillnaden vara statistiskt signifikant men den detekterade skillnaden är ju väldigt liten oavsett.

      Gilla

  2. Magnus oktober 19, 2016 / 10:03 e m

    En av de få sakerna man måste kunna utantill!

    Man kan ju också inhalera adrenalin om det är mycket fokala symtom från luftvägar. En till specialare är patienter som står på betablockerare, kan teoretiskt få en svårhävd anafylaxi där man behöver ge glukagon. Finns beskrivet, men är kanske mer av ett fun fact =)

    Gilla

Lämna en kommentar