Det senaste: Vitamin C botar sepsis?

vitamin_c.jpg

We have now treated over 150 patients with severe sepsis and septic shock.  We have had only one patient die from sepsis, this being a complex surgical case who died in the immediate post-operative period.  While a few of the treated patients have died, none died from progressive organ failure related to sepsis.  All these patients were weaned off pressors/mechanical ventilation and died from their underlying disease.  There can be no question of doubt that we have changed the natural history and disease progression of patients with sepsis… patients with sepsis simply just don’t develop progressive organ failure.

The cocktail is without side effects; renal function has improved in all treated patients.  On average patients receive 3-4 days of treatment with the cocktail which is then stopped on discharge from the ICU or day 4.  Typically patients with septic shock who are admitted to our ICU are discharged on the third ICU day with minimal organ failure (low SOFA Score). – Paul Marik

Paul Marik är välkänd inom akutsjukvårdsvärlden och har publicerat en hel del kring sepsis så vi bör ta hans råd på allvar. Bakgrunden är att nivåerna av vitamin c faller dramatiskt under sepsis och många sepsispatienter har även brist på tiamin vilket leder till ökad dödlighet.

Finns det risker? Tiamin och hydrocorticon är välstuderat som IV-behandling i de doser som ingår i nedanstående cocktail. När vitamin C bryts ned bildas dock oxalsyra så viss försiktighet bör övervägas hos patienter med njurstensbesvär. De som har en ärftlig brist på enzymet G6PD kan utveckla hemolytisk anemi om de får vitamin c IV men det är lätt att testa för.

Marik har utvecklat en cocktail där första dos ges redan på akuten ihop med antibiotika:

  • Vitamin C 1,5g IV var var 6e timme
  • Hydrokortison 50mg IV var 6e timme
  • Tiamin 200mg IV var 12e timme

De patienter som fick cocktailen fick vasopressorer under kortare tid och mindre mängder vätska och hade en mycket lägre (8,5% vs 40,4%) dödlighet. Det måste påpekas att det här var en liten retrospektiv studie med totalt 94 patienter och att mortaliteten i kontrollgruppen var ovanligt hög, vilket gör resultaten osäkra. Det behövs såklart en RCT för att vi ska vara säkra på att resultaten håller men med en sån dramatisk positiv effekt, och minimala risker av behandlingen, är frågan, bör vi verkligen vänta eller ska vi starta en stor svensk multicenter RCT? Det är iaf jag sugen på!

Läs gärna kommentarerna på Josh Farkas artikel på emcrit för en utförlig diskussion för och emot.

Tillägg: Emcrit har, efter den heta debatten, följt upp med fler frågor till Paul Marik.

Referenser

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27940189

2 https://emcrit.org/pulmcrit/metabolic-sepsis-resuscitation/

3 http://www.thebottomline.org.uk/summaries/icm/marik/

4 https://emcrit.org/wee/edited-marik-metabolic-sepsis/

5 https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_megadosage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s