#FOAMed – Free Open Access Meducation – del 1 Podcasts

Vill du bli en bättre läkare? Vill du lära dig och utvecklas på ett effektivt sätt? Fortsätt då läsa! Är du nöjd och tycker att man är färdig som läkare när man tagit examen.. då vet jag faktiskt inte hur du hittade hit 😉

FOAM står för Free Open Access Meducation och är medical education for anyone, anywhere, anytime som lifeinthefastlane skriver. Är du nyfiken på vad det här innebär och vågar du öppna dörren till en helt ny och fantastisk värld så kolla då länkarna här under. Prova och se om du gillar det, du kommer inte ångra dig! Jag började i mars efter att ha varit på SWEETS och sen dess har jag lagt i snitt 2-3 timmar om dagen på bloggar, podcasts, artiklar mm och det är aldrig tråkigt utan roligt, engagerande, inspirerande, lärorikt och alldeles, alldeles underbart!

Börja gärna med introsidan på lifeinthefastlane.com och kolla den översta filmen.

Det finns väldigt många bloggar och podcasts att välja mellan och jag tänkte inte länka till alla. Här kommer först en lista på topp 5 podcasts och i nästa inlägg följer topp 5 bloggar. Alla podcasts har också tillhörande bloggar och det är till bloggarna jag kommer länka men alla podcasts går såklart att hitta genom podcastappar som podcaster och det smidigaste sättet är ju att lyssna när man åker buss, cyklar, tränar, lagar mat, städar diskar osv.

Podcasts

#1  ERcast av Rob Orman. Engagerande och otroligt roligt! Tyvärr kommer Rob sluta med ERcast eftersom han numera lägger ned väldigt mycket tid på EMrap och inte hinner med ERcast också. EMrap är helt otroligt men kostar en (liten) slant. Det är dock helt klart värt att gå igenom det tidigare materialet, det finns väldigt mycket godsaker att lyssna på.

 

#2 FOAMcast.org är om möjligt ännu roligare än ERcast. Korta avsnitt med högt tempo sycPQ4ad
med de två värdarna Lauren Westafer och Jeremy Faust som har ett fantastiskt
samspel.

 

#3 Emergencymedicinecases.com  är en Kanadensisk podcast där olika expertgäster bjuds in till varje avsnitt och du serveras guldkorn efter guldkorn. Du vore galen om du inte plockade på dig allt du kan! 🙂 EMCases_MainBanner_New_Crop72

 


#4 CoreEM.net drivs av av akutläkaren Anand ”Swami” Swaminathan och hans ST-läkareEMuntitled.png och de producerar regelbundet blogginlägg och podcasts som går igenom kärnkoncept inom akutsjukvård. Kort, koncist och väldigt bra för såväl nybörjare som mer erfarna akutläkare.

 

 

 

#5 Emcrit.org av legendaren Scott Weingart. Den podcast som har gått längst och har flest lyssnare. Anledningen till att den inte ligger högst upp i min lista är att den ibland är lite för avancerad med mycket fokus på critical care. Även de mest avancerade avsnitten är dock givande att lyssna på (men man behöver ibland pausa och googla lite). Tar du hand om svårt sjuka patienter så är den här podden ett måste!   

Hur gör du då för att faktiskt lyssna på en pod? På Linköpings akutblogg finns en pedagogisk stegvis guide för podnybörjare som är lätt att följa.

3 reaktioner på ”#FOAMed – Free Open Access Meducation – del 1 Podcasts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s