REBOA – Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta

REBOA är ett hett ämne just nu och det sker mycket utveckling på området. För tillfället är det mest kirurger som utför ingreppet men även akutläkare. I framtiden kommer det troligen krävas av akutläkarna att de kan utföra ingreppet eftersom de kommer vara först på plats när patienten anländer.

Disclaimer: Jag har aldrig utfört eller ens sett någon utföra REBOA så jag har ingen personlig erfarenhet men jag är intresserad och tycker det är ett mycket lovande sätt för att kontrollera svåra blödningar traumapatienter (och även andra, tänk gyn).

Eftersom jag inte har någon egen erfarenhet tänker jag bara lägga upp en samling länkar till bra resurser för den som vill lära sig mer om REBOA.

För dig som inte hört talas om REBOA börja med lifeinthefastlane som har en kort och effektiv artikel om ämnet.

Deborah M. Stein som är chief of trauma på Chock trauma center i Baltimore höll en lysande föreläsning om REBOA på SMACC Chicago i år som jag såg live. Som alla andra förelsningar på SMACC så har den nu släppts gratis online. Njut!

EMCrit gjorde en podcast som stegvis beskriver hur man utför REBOA i just Chock Trauma center i Baltimore.

Engelska RCEM FOAMed Network har ett utmärkt podcastavsnitt med ett brittiskt perspektiv på REBOA. Hittas såklart även via din podcastapp.

För den som har tillgång till Journal of trauma and acute care surgery (logga in via universitet/jobb) så kom det ut två intressanta artiklar nu i oktober.

Resuscitative endovascular balloon occlusion of the aorta for hemorrhage control: Past, present, and future  

Implementation of resuscitative endovascular balloon occlusion of the aorta as an alternative to resuscitative thoracotomy for noncompressible truncal hemorrhage

2 reaktioner på ”REBOA – Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta

 1. Tal Hörer juni 25, 2016 / 9:55 f m

  Hej
  Intresant att läsa, men om Akutläkare (eller andra) vill vara med, kom till USÖ och prata med oss! REBOA är en del av vår AKM! Ja, ni akutläkare kommer att göra REBOA vid utvalda fall. Vi har mycket labarbete runt detta. Vi även går vidare nu med REBOA (eller kallas för ABO) för icke trauma fall.
  Se mer på http://www.jevtm.com
  Tal

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s