Bästa artiklarna 2015

2015 har varit ett riktigt bra forskningsår, speciellt inom akutmedicin.

FOAMcast har har låtit några av de mest inflytelserika bloggarna inom FOAM-världen välja ut sin favoritartikel under året och resultatet är en fantastisk lista!

FAST (Focused Assessment using Sonography in Trauma) som guide vid traumatiskt hjärtstop.

Bottom line: Ingen hjärtaktivitet och ingen perikardvätska – gör ingen torakotomi.

Säg nej till spineboards!

ACEP (USA:s akutläkarförening) har nu gått ut och rekommenderat att spineboards ska sluta användas.

Bottom line: Spineboards skyddar inte ryggraden och medför en rad risker.

backboard.001

Lyssna också på det utmärkt avsnittet om spineboards på EM cases

Perifera vasopressorer

Bottom line: Vasopressorer kan ges perifert i infarter proximalt om armvecket.

Vätska vid Septisk chock

drinking from the firehose

PROMISE kom ut i början av 2015 och var den avslutande studien i sepsistrilogin (ProCESS och ARISE kom 2014). I de här studierna kunde man visa att EGDT (

Early goal directed therapy), som infördes brett efter RIVERS studien 2001, inte leder till bättre överlevnad än ”usual care”.

Bottom line: Dränk inte dina sepsispatienter i vätska utan utvärdera hela tiden effekten av vätskan du ger.

Smärtlindring vid lumbago

Bottom line: Vid akut, icketraumatisk och icke utstrålande smärta i ländryggen så ger inte tillägg av opioid eller benzo bättre smärtlindring eller funktion än endast naproxen, efter en veckas behandling.

 Överdiagnostik av lungemboli

Överdiagnostik är ett stort problem och denna studie exemplifierar verkligen det. 25,9% (!!!) av alla CT-chest i studien var falskt positiva för lungemboli.

Bottom line: Tänk efter noga innan du skickar någon på en DT-thorax med lungembolifrågeställning och tänkt efter noga efteråt om fynden verkligen stämmer. Hur säker är din radiolog på diagnosen? Behöver din patient påbörja behandling direkt eller kan du vänta på en second opinion av DTn?

indexLife int the fast lane har också gjort en grym lista över årets bästa artiklar.

 

 

EM-CasesEmergency medicine cases har listat sina 10 bästa inlägg för året, klart värt att titta igenom.

2 reaktioner på ”Bästa artiklarna 2015

  1. Gerold Kretschmar april 27, 2016 / 11:28 e m

    Hej Jonas! Håller ungefär med vad det gäller urvalet av artiklarna. Vad det gäller sepsisartiklarna och den goda gamla EGDT så tror jag dock att slutsatsen som ofta dras ” glöm EGDT” är inte helt rätt. Det är snarare så att EGDT (ungefär 15 år gammal) har blivit standard care i en vettig anpassad variant. Alltså inte med alla dessa CVK mätningar och liknande. Men allt annat, att man överhuvudtaget har någon form av systematisk omhändertagande av sepsis (inklusive att känna igen tidigt sepsis), tidigt antibiotika, tidigt vätska och så vidare har blivit standard care för att Rivers skrev sin artikel skulle jag vilja påstå. Trots den kritiken som artikeln har fått utstå (med all rätt) så tror jag att den artikeln har räddad mer liv än många artiklar som någonsin publicerades. Den slutsatsen jag drar ur de nya artiklarna är att den till det vanliga livet anpassade EGDT som kallas nuförtiden för standard care är lika bra som allt invasivt man ska göra om man följa EGDT slavisk.

    Gilla

    • jonaswillmer april 27, 2016 / 11:44 e m

      Jag håller helt med dig om Rivers EGDT. Han fick upp Sepsis på agendan och ökade medvetenheten enormt och det tror jag faktiskt de allra flesta vet om och uppskattar. När folk skriver att EGDT är helt ute osv tror jag att de med mening vill ”skapa rubriker”.
      Nästa EMcrit handlar om sepsis och flera tunga namn är med, bland annat Rivers.

      Gilla

Lämna en kommentar